Džem od Kajsija Recept za 2022.

džem od kajsija - konfitura

Da li ste znali da se najbolje kiflice i buhtle prave baš sa džemom od kajsija?

Kada je sezona kajsija u početku, prave domaćice se spremaju da iskoriste priliku za kuvanje džema. Džem od kajsija je idealan za pravljenje vanilica i kolača sa suvim kajsijama, odličan za mazanje na hleb, kifle, palačinke i sendviče.

Džem od kajsija je vrlo jednostavno napraviti, nema potrebe da se kajsija čisti od ljuske, ali pre nego što ih stavite u šerpu treba ih veoma dobro oprati.

Ovo je stari bakin recept za džem od kajsija - bez upotrebe konzervansa. Kada pripremate prema tradicionalnom i proverenom receptu, dobićete predivnu boju, gustinu, teksturu i slatkoću džema.

Iako je domaći džem najbolji, na tržištu postoje i visokokvalitetni industrijski proizvedeni voćni namazi koji kao sirovinu koriste celo voće. U industrijskoj proizvodnji džema, krajnji proizvod se stručno naziva konfitura.

Kvalitetna konfitura po pravilu sadrži visok procenat voća (više od 70%) koje mora da se oseća i u samoj teksturi proizvoda tj. džema.

Da se vratimo na naš tradicionalni, bakin recept za džem: 

  • Vreme potrebno za pripremu džema: 1h 40min
  • Porcija za: 6 osoba
  • Kalorija: 266 cal

Džem od Kajsija Recept

Za pripremu džema su vam potrebni sledeći sastojci:

  • Najviše 2 kg šećera;
  • 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida, pročitati ispod recepta savet za koštice!);
  • Tegle sa poklopcem (ukoliko nemate poklopce možete ih zatvoriti gumicom i prijanjajućom folijom).

Način Pripreme Džema od Kajsija

Priprema: Kajsije poređati u šerpu, prethodno svaku iseći na pola. Šerpu staviti na ringlu, poklopiti je i kuvati kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. Podići poklopac s vremena na vreme te ih promešati da ne bi zagorele.

Ne treba dodavati nikakvu tečnost, kajsije će brzo same odmah pustiti sok i u njemu se kuvati.

Nakon 15 minuta, vatru smanjiti, pa kajsije kuvati još narednih sat vremena. Za sve to vreme obavezno treba voditi računa da ne zagore.

Posle ukupno sat vremena dodati šećer, sve zajedno kuvati još 20 minuta. Skinuti sa vatre nakon tih 20 minuta i sipati u tegle koje su blago zagrejane.

Tegle zatvoriti i ostaviti da se džem ohladi. Kasnije skladištiti tegle džema na tamnom i suvom mestu!

Još Par Saveta

Koštice nikako ne treba bacati. Očistiti kajsije, osušite semenke, izvadite srž i svaki dan uzmite dve do tri. Koštice od kajsije su poznate kao prirodni lek protiv raka.

Obično kada se pravi džem od kajsije, pločice i šporet se poprilično umažu i zaprljaju. Savet domaćicama je da primene naše rešenje za šporet i pročice: zalepiti papirne ubruse tako da posle kuvanja nema nikavog ribanja ili se ono svodi na minimum.