Džem od Kajsija

published on
džem od kajsija

Da li ste znali da se najbolje kiflice prave baš sa džemom od kajsija?

Sezona kajsija je u početku. Prave domaćice se spremaju da iskoristile priliku za kuvanje džema. Idealan je za pravljenje kolača, odličan za mazanje na hleb, kifle i sendviče.

Džem od kajsija je najjednostavnije napraviti, nema potrebe da se kajsija čisti od ljuske, ali pre nego što ih stavite u šerpu treba ih veoma dobro oprati.

Ovo je stari bakin recept za džem od kajsija - bez upotrebe konzervansa. Kada pripremate prema starom i proverenom receptu, dobićete predivnu boju, gustinu i slatkoću džema.

  • Vreme potrebno za pripremu džema: 1h 40min
  • Porcija za: 6 osoba
  • Kalorija: 266 cal

Sastojci za Džem od Kajsija

Za pripremu džema vam je potrebno sledeće:

  • Najviše 2 kg šećera;
  • 5 kg kajsija, zdravih, opranih i očišćenih od koštica (ljuska se ne skida, pročitati ispod recepta savet za koštice!);
  • Tegle sa poklopcem (ukoliko nemate poklopce možete ih zatvoriti gumicom i prijanjajućom folijom).

Način Pripreme Džema od Kajsija

Priprema: Kajsije poređati u šerpu, prethodno svaku iseći na pola. Šerpu staviti na ringlu, poklopiti je i kuvati kajsije do 15 minuta na visokoj temperaturi. Podići poklopac s vremena na vreme te ih promešati da ne bi zagorele.

Ne treba dodavati nikakvu tečnost, kajsije će brzo same odmah pustiti sok i u njemu se kuvati.

Nakon 15 minuta, vatru smanjiti, pa kajsije kuvati još narednih sat vremena. Za sve to vreme obavezno treba voditi računa da ne zagore.

Posle ukupno sat vremena dodati šećer, sve zajedno kuvati još 20 minuta. Skinuti sa vatre nakon tih 20 minuta i sipati u tegle koje su blago zagrejane.

Tegle zatvoriti i ostaviti da se džem ohladi. Kasnije skladištiti tegle džema na tamnom i suvom mestu!

Još Par Saveta

Koštice nikako ne treba bacati. Očistiti kajsije, osušite semenke, izvadite srž i svaki dan uzmite dve do tri. Koštice od kajsije su poznate kao prirodni lek protiv raka. U pojedinim zemljama plaćaju se suvim zlatom.

Obično kada se pravi džem od kajsije, pločice i šporet se poprilično umažu i zaprljaju. Savet domaćicama je da primene naše rešenje za šporet i pročice: zalepiti papirne ubruse tako da posle kuvanja nema nikavog ribanja ili se ono svodi na minimum.