Knedle sa Kajsijama

knedle sa kajsijama

Knedle se uglavnom prave sa šljivama, ali ukoliko se odvažite da za promenu probate varijantu sa kajsijama uživaćete u neverovatno osvežavajućoj, prirodnoj noti.

Ovaj snažni osvežavajući ukus knedli je posebno naglašen kada ih konzumirate u vrelim letnjim danima.

Primetno pojačan ukus interesantnog dela kiselosti kajsije, koja je jedva primetna dok kajsiju jedete u svežem obliku, a kada jedete knedle daleko je izraženija nota pomenutog blago kiselog ukusa.

knedle sa kajsijama

Za one koji vole kajsije ovo će svakako biti prava eksplozija ukusa!

 • Vreme potrebno za pripremu knedli: 45min
 • Porcija za: 6 osoba
 • Kalorija: 186 cal

Sadržaj

 1. SASTOJCI za Knedle sa Kajsijama
 2. RECEPT - Način Pripreme Knedli sa Kajsijama
 3. INFOGRAFIK - Knedle sa Kajsijama u Slici

Sastojci za Knedle sa Kajsijama

 • 500 gr krompira
 • 200-250 gr brašna
 • 7 kajsija
 • 1 jaje
 • prezle
 • 1 kesica vanilin šećera
 • ulje
 • šećer

Način Pripreme Knedli sa Kajsijama

Skuvati krompir (ali ne prekuvati, jer ako se krompir prekuva testo se dosta teže priprema), napraviti pire, dodati jaje pred sam završetak pravljenja pirea, dodati malo soli, malo ulja i sve izmešati dok se cela masa ne ujednači i sjedini. Dodavati brašno po malo, mesiti da bi se na kraju dobilo mekše testo. Najbolje se pokazalo u praksi kada se od testa formira valjkasti oblik približno kao konzerva 0.33 pa koliko god dugačko testo ispadne.

Izvaditi semenku iz kajsije, a sledeći korak zavisi od veličine kajsije:

- ako je kajsija manja, iseći testo širine 2 prsta i tu utisnuti kajsiju nakon čega testom treba obaviti celu kajsiju i tako formirati oblik knedle

- ukoliko je kajsija veća, iseći je na 4 dela, zatim iseći testo širine 1.5 prst i tu utisnuti ¼ kajsije nakon čega testom treba obaviti celu kajsiju i tako formirati oblik knedle

Voda (ne više od ¾ posude, a za lakši rad odabrati širu šerpu) treba da vri pre nego što lagano počnete da stavljate knedle u šerpu. Staviti ih toliko da mogu slobodno da se kreću, obzirom da treba da isplivaju, dakle ne više od površine dna u jednom nivou (nikako više spratova knedli - neće moći da isplivaju jedna od druge).

Kuvati ih oko 8 minuta, najbitnije je da isplivaju, a generalno minutaža kuvanja knedli zavisi od mnogo faktora (zavisno od toga kako ste umesili testo: tvrdo meko, sa malo ili više brašna, da li je kropir prekuvan, da li su knedle veće ili manje).

Prezle ispržiti na ulju uz mali dodatak šećera, a kuvane knedle malo ocediti na primer kada se vadi iz šerpe da to bude sa kašikom sa rupom pa uvaljati u prezle, malo ih upržiti. Posuti cimetom, vanilin šećerom ili šećerom - po želji.

Knedle sa Kajsijama - Infografik

Knedle sa Kajsijama InfografiK
Knedle sa Kajsijama [INFOGRAFIK] Kajsija.com