Slatko i Kompot od Kajsija

Kompot od kajsija

Slatko od kajsija - odličan izbor za letnje doba!

Pekmez je turcizam i predstavlja vocni sirup, nešto najsličnije marmeladi, a mi ćemo vam danas objasniti kako da pripremite slatko od kajsija:

  1. Ubrati sa svog drveta ili kupiti najlepše kajsije na pijaci. Kupovina na gajbu nije najbolje rešenje, jeftinije su ali ne budu tako dobre kao kad vam kroz ruku prodje svaka. Birati krupnije (lakše je oljušiti ih), čvrste ali ne i zelene, i obavezno zdrave.
  2. Obezbediti sebi komoditet, početi od stola zgodne visine, udobne stolicu, pripremiti veliku tacnu i posudu u koju se sipa voda sa rastvorenom kesicom vinobrana (1 komad).
  3. Oljuštiti oprane kajsije, prepoloviti, odvojati košticu i stavljati u posudu sa vodom (sa vinobranom), samo lagano dok se posuda ne napuni.
  4. U široj šerpi rastvoriti 1/2kg šećera u 1 litar vode (ili odgovarajuču količinu šećera sa proporcionalnom količinom vode, za 8 flaša je dovoljno 1kg šećera i 2 l vode), prokuvati.
  5. Polutke kajsija (samo ih malo ocediti od vode) zatim staviti u sirup (proceniti otprilike koliko će stati u jednu teglu), prokuvati oko 2 minuta, slagati/pakovati u vrele tegle (koje smo prethodno mokre zagrejali u mikrotalasnoj na 3 minuta, na najjačem režimu), potruditi se da ih slažemo redom, sa ispupčenom stranom na gore.
  6. Preliti ih sirupom koji vri (vrijući sirup), zatvoriti dobro tegle metalnim poklopcem, i zatrpam ćebićima, jastucima..

Posluživanje

Uz/za kolače ili piškote se slažu odlično sa kajsijama, sve vrste voćnih salata, uz griz ili pirinač u mleku ali i kao prilog (salata) uz pečenja (Slovački dezert).

Održaće se više godina (ukoliko bude prilike da ostanu) i sve vreme su divne “boje”(učinak vinobrana).

Za ovaj članak smo iskoristili sliku prošlogodišnjeg kompota od kajsija.