Lenja Pita sa Kajsijama

lenja pita od kajsija
Lenja pita - Recept za uži pleh, dupla mera ako treba za pleh koji je širine rerne
 
Sastojci:
Fil:
- 1 tegla džema (1 kg) od kajsija
Testo:
- 3 jaja
- 200 grama masti
- 200 grama šećera
- 400 grama brašna
- 1 prašak za apecivo
- 2 vanilin šećer

Priprema:
Izmešati prvo brašno, šećer (ostaviti 5 kašika sa strane), prašak za pecivo, vanilin šećer u jednoj posudi. U drugoj posudi mešati, može i jačim mikserom da se muti sve sledećim koracima: jaja, 5 kašika šećera, zatim postupno dodavati prethodno izmešano (brašno, šećer, prašak za pecivo) ali samo 2/3, zatim dodati mast pa ostatak od 1/3.
U pleh staviti pek papir ili samo podmazati sa masti, zatim istanjiti po celom dnu pleha pola mase za testo, staviti u rernu da se peče, uključiti rernu na 220 stepeni 10 minuta. Izvaditi iz rerne, namazati džem, na džem rastanjiti lagano drugi deo mase za testo (ovaj deo je kompleksan zbog mase testa koju je teško razvući po džemu, preporuka: na svakih 5 cm staviti po kašiku testa i posle samo spajati) i staviti u rernu da se peče 220 stepeni 30 do 35 minuta.

Kad se izvadi iz rerne, naprskati krpu vodom pa poklopiti lenju pitu kako se ne bi presušila, nakon 15-tak minuta posuti vanilin šećerom (dovoljno je pola kesice) + šećer u prahu po želji ako je potrebno.

Prijatno!